Selecteer een pagina
Nou, eindelijk: het verlossende woord kwam pas vandaag: het gaat echt door: de hypotheek! Wat heb ik enorm in spanning gezeten zeg de afgelopen tijd. Eigenlijk vanaf het moment van net na de bezichtiging tot nu was ik extreem gestressed en stond ik constant ontzettend aan. Ik kan nu weer een beetje proberen adem te halen…. Proberen dan. Want er moet natuurlijk een heleboel geregeld en gepland worden voor de komende tijd.

Mari heeft een eigen bedrijf, is ondernemer en daar is de bank natuurlijk niet zo happig op. Maar toch is het gelukt. Vorige week hield ons voorbehoud van financiering op en dat hebben we toen moeten verlengen, omdat de gezondheidsverklaring nog niet binnen was en verwerkt was door de verzekering. Ook iets wat ik echt niet wist toen we begonnen met “het kopen van een huis”. Je bent bij veel geldvertrekkers verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Wist ik veel. Je moet dan een gezondheidsverklaring invullen en die moet langs je arts als je iets hebt, zoals ik dus en dan nog beoordeelt worden. Gaat allemaal tijd overheen. En dat werd nou juist een beetje spannend, aangezien we de koopakte getekend hadden met voorbehoud van financiering. Even voor iedereen die een huis wil gaan kopen het proces in een aantal stappen. Tenminste: zoals het bij ons is gegaan….

Een huis kopen in stappen:

– Bezichtigen van je nieuwe eventuele droomhuis.
– Een bod doen…. Dit is in Haarlem en Amsterdam nog een heel gedoe. Het bieden…. Veel makelaars hanteren het Amsterdams bied systeem. Wat inhoudt dat je een startbod mag doen (heel fijn als je dus de eerste bent met een bod), daarna mogen andere mensen ook bieden (hun uiterste bod) en dan mag degene die als eerste geboden had nog 1 keer een uiterste bod doen. Het lullige is: je weet niet van elkaar wat mensen geboden hebben. Dat hoor je ook niet van de makelaar. Blind bieden dus. Dus je moet echt gewoon aangeven hoe hoog je wil gaan voor dat huis, wat je pas 1 keer gezien hebt….
Wij hebben een bod gedaan, net onder de vraagprijs en erbij vermeld dat we dezelfde dag nog om 17.00 uur een antwoord wilde hebben. Dit heeft de rest van de kijkers onder druk gezet en ook de verkoper en ze hebben toen besloten akkoord te gaan met ons bod. Heel erg blij natuurlijk! Ons bod was geaccepteerd met voorbehoud van financiering. Dus het zou alleen doorgaan als we de financiering rond zouden krijgen. Als we dus een hypotheek zouden krijgen. Daar begon het lastigste gedeelte….
– Langs de hypotheek adviseur. Ook iets wat ik eerlijk gezegd eigenlijk niet wist voor ik mezelf op de huizenmarkt bevond. Je gaat niet zomaar langs bij de bank, het is handiger dit te doen via een tussenpersoon. Voor alle mensen in Haarlem kan ik van harte Victor van de hypotheekshop Haarlem aanbevelen overigens. Maar goed: daar langs dus. Alles inleveren (papierwerk, stukken, loonstroken, prognoses voor het nieuwe jaar, jaarcijfers). Een werkgeversverklaring: nog zoiets. Ook nog even geregeld…. In een uur 4 keer op en neer gefietst van mijn werk naar de hypotheekshop.
Elk krediet dat je ooit hebt afgesloten (ik zeg niks….) wordt beoordeeld. Je moet met de billen bloot.
En de hypotheekadviseur ging er mee aan de slag….
– Een notaris kiezen. Meestal mag de koper een notaris kiezen. Daar maak je dan een afspraak over wanneer de overdracht van het huis is. Zij gaan de koopakte opmaken en ook een grote rekening alvast voor je klaarzetten.
– Een overlijdingsrisicoverzekering afsluiten. Dit regelt de hypotheekadviseur voor je. Maar je moet hem uiteraard zelf invullen. Als je ergens geen nee op kan antwoorden, wat bij mij dus het gevoel was, dan gaat de verzekeraar informatie aanvragen bij je arts. Deze moet dan ook weer van alles invullen en als dat gebeurt is, gaat het terug naar de verzekeraar die het gaan beoordelen en behandelen. Krijg je een polis? Dan wordt dit doorgegeven aan de hypotheekadviseur en bank. 
– In de gaten houden ondertussen wanneer je voorbehoud van financiering afloopt…. Gaat sneller dan je denkt. Overal zelf achteraan bellen en gaan!
– Het tekenen van de officiele koopakte bij de notaris. Overdracht van de sleutels van je nieuwe huis.

De overdracht hebben we nog niet gehad. Deze staat gepland half maart. Al bijna dus. Wat spannend zeg allemaal. 

Weet waar je aan begint bij het kopen van een huis. Tien jaar ouder en met zeker tien rimpels erbij ben je daarna de trotse eigenaar van een enorme schuld waar je de komende 30 jaar aan vast zit.
Ach: gelukkig kan ik zeggen dat het wel gelukt is. De spanning en stress was dus wel ergens goed voor.

Nu beginnen aan het nieuwe avontuur: ons nieuwe huis. Een echt huis, met verdiepingen enzo en een (al dan niet heel groot) tuintje.
In een straat, met buren, een speeltuin aan het eind van de straat en plek voor de deur voor je fiets. Een huis waar echt nog wel het een en ander aan moet gebeuren…. Maar daar later meer over. 

Hier nog even twee overzichtjes van ons huidige huis, waar we met veel plezier bijna twee jaar gewoond hebben. Gelukkig hebben we ook de vtwonen nog als herinnering aan het huis. En de duizend instagram foto’s natuurlijk….

Fijn….
All pictures and styling: @enstijl

Fijne avond! Liefs, Sanne