Selecteer een pagina
In januari gaan veel mensen nadenken over hun volgende zomervakantie. Zo ook wij weer…. Terugdenken aan onze vakantie vorig jaar is dan ook niet gek. Wat was dat een fantastische reis!
Met dank aan Tendi en Steelbrothers hebben we toen een avontuurlijke reis gemaakt in een Landrover Defender naar Italië. 
We overnachtten in Italië in helemaal ingerichte safaritenten, met bed en badkamer en alles erop en eraan. Wel zo lekker! Kamperen is namelijk niet echt voor ons weggelegd. Ik heb vroeger wel altijd gekampeerd, maar mijn man houdt er niet zo van. Hij is vrij lang en de enige keer dat we een nachtje gekampeerd hebben, moest hij diagonaal in de koepeltent liggen en staken z’n voeten er s’nachts alsnog uit. Je kan je voorstellen dat ik toen ook niet fantastisch geslapen heb. Dat in combinatie met ontzettende buikpijn s’nachts, waardoor ik keer op keer de tent uit moest en op slippers door het vochtige gras naar de wc moest rennen, maakte het niet echt tot een geweldige ervaring. We waren ook niet heel goed voorbereid, moet ik toegeven, maar toch: niet voor herhaling vatbaar! Dat is in een safaritent van Tendi wel anders! Wat een ruimte en luxe! Het voelt meer als een hotelkamer, dan als kamperen.
Het rijden in een Landrover Defender blijkt wel even wat anders dan rijden in de auto die we af en toe lenen van mijn ouders. Je moet geen haast hebben (de auto kan 130km/h op z’n hardst), maar dat hebben we gelukkig ook niet. De auto maakt, als je hem start, hetzelfde geluid als een vrachtwagen ongeveer, dus je rijdt “een echte auto”.
Op de heenreis, waar we drie dagen over hebben gedaan, hebben we een nacht in München (Duitsland) en een nacht in Verona (Italië) geslapen om de afstand een beetje te verdelen in goed te rijden stukken. Dit ook vooral gezien de bijna peuter van bijna twee die achterin de Landrover zit. We kunnen hem met genoeg rijsttafels, soepstengels, spenen, een ipad vol Peppa Big-filmpjes en veel gekke bekken richting de achterbank voor een groot deel vermaken en redelijk tevreden houden. Ook helpt het om af en toe een lied in te zetten. Vooral “mauw, mauw, mauw” (poesje mauw) en “tatitati” (vader Jacob) zijn populair.

Ik vond Verona echt de moeite waard. De stad van Romeo en Juliet (daar hebben we overigens dan weer niks van gezien….). De rivier de Adige loopt door de stad heen, waardoor je over mooie bruggen moet om het centrum te bereiken. Echt romantisch! Een aanrader op weg naar de Toscane.

Aangekomen op Camping Orlando in Chianti, Toscane, krijgen we een zeer fijn plekje toegewezen. Gelukkig met wat schaduw. Ik trek het nooit zo goed alleen maar in de zon te zitten zonnebaden. Dus wat verkoeling was echt fijn! We hebben ons eerst geïnstalleerd. Doordat er zoveel ruimte is in een Landrover, hebben we veel kunnen meenemen. Dus heb ik ook wat leuke eigen dingen meegenomen, zodat we ons “thuis” voor een paar dagen echt een beetje eigen konden maken. Wat plaids, dekens en lantaarntjes, een tafelkleed en kaarsen, een eigen mini tentje voor Bo voor in de grote tent. Daar was immers toch genoeg plek voor in de auto. Meteen verse bloemen geplukt en in een lege glazen waterfles gedaan: klaar.

De Landrover mochten we voor de tent parkeren, dus we leefden ook een beetje uit de auto. De auto trekt een hoop bekijks. Veel Italianen rijden een Landrover, dus we werd van alle kanten toe gezwaaid en hoorden helemaal bij de club.
Wie ook een hoop bekijks trekt in Italie: onze zoon Bo. We hebben veel geoefend van tevoren en hij zegt dan ook tegen iedereen (vooral tegen vrouwen, valt me op…) heel uitbundig “grazie”. Alle vrouwen vinden hem zo knap en prijzen hem om z’n mooie blauwe ogen. Slijmerds. Maar stiekem ook wel heel leuk.


De omgeving (de Chianti streek) is erg mooi en die leer je echt goed kennen als je een door Steelbrothers uitgestippelde tour doet met de Landrover. De Chianti route is prachtig en leidt ons over verharde en ook onverharde, witte gravel weggetjes, langs middeleeuwse dorpjes en velden vol wijngaarden. De onverharde weggetjes zijn erg gaaf en dat maakt de ervaring met de Landrover compleet. Je wordt behoorlijk door elkaar geschud en krijgt het gevoel dat je op safari bent in Italië. We rijden langs meerdere kastelen waar ze de echte Chianti wijn maken, langs geitenboerderijen en heel veel kraampjes langs de weg waar je olijfolie kunt kopen. Het weggetje richting Volpaia heeft hele hoge cipressen en geven het ultieme Toscane gevoel.

Met de raampjes open en de wind in onze haren (hoe cliché….) genieten we van de mooie kleuren van het landschap. De chianti wijn smaakt goed in combinatie met onze zelfgemaakte pasta’s. Het lijkt wel of alles op vakantie lekkerder smaakt. We bezoeken prachtige, oude stadjes als San Gimignano. Siena en Florence hebben we al eens gezien en we besluiten nu juist de wat kleinere stadjes aan te doen, die we niet konden zien toen we jaren geleden met een interrail kaart met de trein naar Italië gingen. In San Gimignano kun je echt het lekkerste ijsje van Europa eten. Het tentje op het plein met de waterput heeft ook echt prijzen gewonnen en dat proef je. Bo is ontzettend fan van de Italiaanse ijsjes. Hij eet verder niet zo heel goed. Maar fruit en ijsjes gaan er altijd wel in.

Op zaterdag vertrekken we s’ochtends met de Landrover (uiteraard) richting de havenstad Piombino, om daar de boot naar Elba te pakken. Vrouwen en kinderen betreden de boot lopend, de mannen besturen de auto’s en rijden deze de boot op. Een beetje gek en ouderwets, maar het heeft ook wel wat. Op de boot zien we papa weer en kijken naar de bootjes en andere ferry’s.
Na een tochtje van ongeveer een half uur varen we de haven van Portoferraio in. Nu al mooi! Op weg naar de camping zien we kraampjes met
allerlei mooi aardewerk staan. Typisch voor het eiland.

Ook deze camping op Elba (Camping Rosselba le Palme) is prachtig. De safaritent op deze camping op Elba is net weer ietsje anders, maar net zo fijn. Een heerlijke plek, met gelukkig weer schaduw op een terrassen camping. En er is een kikker glijbaan bij het zwembad. Waar Bo in totaal denk ik zo’n 55 keer vanaf is gegaan. En na elke keer zei hij: “tets”. Wat zoiets betekent als: nog 1 keer. Met het vingertje erbij….
Ook hebben we het prachtige resort: Tenuta delle Ripalte bezocht voor een dag. We kregen een toer over het landgoed en zagen de mooie baaitjes en hebben we heerlijk geluncht bij Remaiolo Beach Club. Een uiterst aardige, typisch Italiaanse meneer (inclusief super gebruinde huid, een gouden kettinkje en een heel glad Italiaans/Engels accent) zorgde ervoor dat het ons aan niets ontbrak. Een goed glas wijn (gemaakt op het resort) en een assortie aan gegrilde vis kregen we voorgeschoteld, met op de achtergrond de prachtig blauwe Middellandse Zee. Wat een luxe!


Veel onverharde weggetjes gedaan hier, want daar is de Landrover natuurlijk eigenlijk een beetje voor gemaakt. Heel avontuurlijk voelt dit! Ook op Elba zien we weer regelmatig een Landrover voorbij scheuren.
Als ik eenmaal in de Middellandse Zee gezwommen heb en daarna met een pizza en een koud blikje cola op de veranda van de safaritent zit, heb ik helemaal een vakantie gevoel. Dit ritueel probeer ik dan ook elke dag op Elba te herhalen. Ook al zwemmen man en kind niet altijd mee in de zee (want: te druk met steentjes en stokken gooien en “toevallig” geen zwembroek aan), plons ik er elke keer heerlijk in. De zee is prachtig helder en groen/blauw en ik vind de geur van de Middellandse Zee altijd heerlijk. We hebben veel gezien en verschillende soorten landschappen en plekken bezocht. Heel afwisselend. Ik verveel me nogal snel, dus die afwisseling maakte het echt interessant.
Elke avond op het mooie eiland Elba kijken we naar de zon die ondergaat en voorbij varende zeilschepen. En zwemmend in de Middellandse zee kijk ik naar hen: mijn gezin. Wat een fijn uitzicht….

Verona 


Eigen tentje mee genomen voor Bo voor in de grote tent….

Met de Landrover op de boot naar Elba….

Overal staan ze…. de mooiste Vespa’s.

Onze tent op Camping Rosselba le Palme op Elba….

zonsondergang op Elba….


De tent uiteraard een beetje versierd met spullen van thuis….

Zelf eten koken in de uitgebreide keuken in de safaritent….Tips:
www.tendi.nl voor de verhuur van geweldige safaritenten en de rondreis door Italië. Zij bieden deze reis aan in samenwerking met de Landrovers van www.steel-brothers.nl
– Verona is een mooie stad om op de heenweg langs te gaan!
– Eet zoveel mogelijk echt Italiaanse ijsjes…. Die smaken daar toch nog even beter dan hier.

Tips Chianti streek Italië:
– De geweldige kindvriendelijke camping Orlando: www.campingorlandoinchianti.it
– Stadje Greve in Chianti
– Eigenlijk alle plaatsjes waar: “in Chianti” achter staat zijn de moeite waard.
– San Gimignano is een mooi, Middeleeuws, ommuurd stadje en is bekend om zijn veertien torens. Op het plein met de waterput eet je de heerlijkste ijsjes.
– Uiteraard zijn Siena en Florence ook een must go. Bezoek ook de leer markt in Florence (prachtige leren jasjes)!
– Volpaia is een mooi, Middeleeuws dorpje
– Heerlijke wijnen kun je kopen bij Castello D’Albola www.albola.it

Tips op Elba:
– Camping Rosselba le Palme: www.rosselbalepalme.it
– Bezoek het resort Tenuta delle Ripalte. www.tenutadelleripalte.it
– Op het resort kun je heerlijk lunchen bij Remaiolo Beach Club en eet je heerlijk, verse vis uit de zee.
– Procchio is een leuk dorpje met een mooi strandje
– De locale markjes zijn leuk om te bezoeken en je kunt er lekker, verse producten kopen voor op de camping.