Selecteer een pagina
Weer een tof huis in Haarlem gespot! En wel het 400 jaar oude huis waar Maaike Schmeets (30) en Taco Vis (32) wonen met dochtertje Luca Mai (1).
Op instagram te volgen op via dit account.

Ze wonen er nu vier jaar en huren dit pand in de binnenstad van Haarlem.
Het huis is meer dan 400 jaar oud. En dat zie je overal in het huis terug. Oude tegeltjes in de oude keuken, de vloeren van verweerd oud donker hout en beneden de oude plavuizen.
Ook is het koud in dit huis, dus de openhaard staat geregeld aan. Het pandje hoorde bij het pand wat ernaast zit, wat vroeger een weeshuis was. Dit schijnt het bakkerijtje te zijn geweest van het weeshuis. Een pand met een historie dus.

De trappen zijn steil en er is een klein binnenplaatsje, dus geen tuin, maar de sfeer in dit pand is zo tof: ik snap helemaal waarom Maaike en Taco (die daarvoor in Amsterdam woonden) hier voor vielen.

Het huis is niet super kindvriendelijk, door alle steile trappen. Dus hebben ze luiken gemaakt voor alle trappen die makkelijk dicht kunnen. 

Ze huren dit huis en hebben alles wat mocht aangepakt worden, wel veranderd. Muren geplaatst, alles geverfd, de vloeren geolied.

Taco en Maaike zijn nu rustig aan op zoek naar iets wat ze kunnen kopen, zodat ze dat geheel naar eigen wens kunnen maken. Haast hebben ze niet, want ze zitten hier goed!

Ze zijn nu op zoek naar objecten zoals boerderijen, koetshuizen, kerken of stukken grond waar ze zelf een plek zouden kunnen creëren met twee woongedeeltes en een werkruimte. “Onze droom is namelijk om naast genoeg ruimte voor ons gezin en ons werk ook een plek te creëren voor mijn ouders”, zegt Maaike. “Mijn vader en ik dromen hier al jaren over en nu lijkt het punt daar te zijn dat het werkelijkheid zou kunnen worden. De daadwerkelijke plek is nog wel lastig”. Het moet in de buurt zijn van een goede school voor Luca Mai, Amsterdam moet binnen een uur te bereiken zijn en dat het liefst met het openbaar vervoer, het moet genoeg ruimte en mogelijkheden bieden…. Best wel een wensenlijstje, dus de zoektocht is niet makkelijk. Maar hopelijk is de zoektocht het straks helemaal waard als ze die mooie plek vinden!

Een speelhoekje in de keuken zorgt ervoor dat dochtertje Luca Mai ook beneden een plekje heeft om lekker te spelen.

Hiervoor woonde het stel in Amsterdam. Na een jaar samenwonen moesten ze hun huis uit. Binnen een maand iets anders vinden was een behoorlijk uitdaging.
Uiteindelijk kwamen ze door stom toeval dit huis in Haarlem tegen. Maaike was op slag verliefd, Taco moest nog even wennen, omdat dit niet in Amsterdam was, maar in Haarlem.
Maaike plande de bezichtiging en vertelde pas een uur voor de afspraak het adres aan Taco. Hij was het er totaal niet mee eens, maar werd bij binnenkomst ook helemaal verliefd op dit toffe pand. En toen hebben ze de stap van Amsterdam naar Haarlem gemaakt.

Ik vroeg Maaike waar ze zichzelf over tien jaar ziet wonen. En dat is dus op die super plek die ze samen met Taco en haar ouders wil gaan creëren. Haar ouders hebben dan hun kleindochter in de buurt en Maaike altijd liefde en hulp voor dochter Luca Mai bij de hand (wat heel fijn is omdat Taco veel reist voor zijn werk). Met elkaar durven ze de stap naar buiten de stad wel te maken.

Hoe die plek er precies uit moet komen te zien? “Ons kantoor aan huis zou dan grote glazen deuren hebben die het kantoor scheiden van de woonkeuken. Dit kantoor biedt plek voor een team leuke mensen waarmee we mooie meubel collecties maken en toffe projecten mee verwezenlijken. Overdag, als Luca Mai op school zit, hebben we de ruimte om te creëren en uitgebreid te lunchen met het team. En wanneer onze dochter uit school komt, sluiten we de deuren naar het kantoor. Zo kan ons team relaxed verder werken en ben ik dicht bij allebei. En als oma dan ’s avonds het eten klaar heeft staan, zou dat natuurlijk helemaal top zijn 😉 Grapje mama!”

Dit lijkt mij nu al een top concept!


Het huis is heel oud, dus koud. Dus in de winter doen ze alleen het nodige beneden (zoals koken) en verplaatsen zich dan snel naar boven, bij de openhaard.

“Bloemen haal ik meestal op de markt, maar voor takken ga ik altijd naar Klavertje Vijf in de Vijfhoek in Haarlem. Het fijne aan een mooie tak is dat het voor langere tijd kan blijven staan en je dus niet elke week iets nieuws hoeft te kopen”.

Op de zolder bevindt zich de slaapkamer van Luca Mai. Hier is een muurtje geplaatst, zodat de commode ergens tegenaan kon staan. Maaike wil het liefst hier ook de vloeren nog oliën. 

all pictures: @enstijl
Wat is je meest favoriete item in huis? 

“Eigenlijk is het meeste in ons huis favoriet. Ik geloof namelijk niet in zomaar iets kopen. Alles in ons huis staat er met een reden, heeft een herinnering, is gemaakt door vrienden of stond al jaren op onze wensenlijst. We zoeken bijvoorbeeld al heel lang naar een tafel voor in de keuken of een fijne stoel voor bij de openhaard. Maar we kopen liever niets dan dat we “zomaar” iets kopen.
We nemen de tijd om meubels en objecten te verzamelen die voor de langere termijn ons thuis creëren”.
Maar als ze dan toch moet kiezen, zijn het wel de kunstwerken van een van de beste vriendinnen van Maaike: Tess de Rijk.

Heel minimalistisch, maar toch enorm veel te zien in dit huis. Echt veel inspiratie heb ik opgedaan en ik hoop jullie ook?

Ik hoop dat het mooie plan wat Maaike en Taco hebben voor een plek voor hun gezin en de ouders van Maaike door gaat binnenkort en dat ze die plek gaan vinden. Dan kom ik zeker uiteraard graag nog een keer langs!
Liefs, Sanne