Selecteer een pagina

Ja, nu eindelijk. Hij is er…. Mijn droomkast. Dit had ik al lang in mijn hoofd, maar geen geld, geen plek of toch net even anders gedaan. Nadat we op Ibiza geweest waren in de meivakantie, had ik weer zoveel inspiratie opgedaan voor een kast. Dat het er maar eens van moest komen. Onze klusjesman kon heel snel tussen andere klussen door. Dus maakte ik een tekening en hij heeft het uitgewerkt! En echt waar, het is zo waanzinnig mooi geworden. Ik ben er ontzettend blij mee.

Even de kast in stappen (daar waren nogal wat vragen over namelijk op instagram):

Stap 1: het idee uittekenen. Dit hoeft echt niet heel precies en niet perse in een hele 3D tekening. Maar als je een plan hebt: werk dit dan zo goed mogelijk uit.

Uiteraard had ik een beter uitgewerkt plan dan dit he 😉

Stap 2: een frame maken van houten balkjes/latjes en deze tegen de muur bevestigen.

Het frame voor de kast is van hout. Deze worden tegen en in de muur bevestigd met pluggen en schroeven. Het zit ook vast in de vloer (dit stukje is verhoogd en hier hebben we geen vloerverwarming, dus kon het).

Als het frame er staat, ben je eigenlijk al een heel eind.

Stap 3: Gipsplaten bevestigen aan alle zijkanten van het frame.

De gipsplaten moeten aan alle kanten komen. Kopse kant, zijkant, voorkant. Dus dit is wel echt veel werk. Passen en meten en alles op maat zagen.

Stap 4: de gipsplaten bewerken.

De zijkanten van de gisplaten worden geschuurd. Met de hand. Om het voor te bereiden op de ronde vormen. Dit geeft veel stof…. Dus eigenlijk moet je alles wel afdekken in de ruimte.

Daarna wordt er gaas geplaatst op alle plekken die kunnen werken, dus waar de platen aan elkaar vast zitten. Daarna worden de gipsplaten (alles) ingesmeerd met voorstrijkmiddel. Voorstrijk speciaal voor stukwerk.

Stap 5: Het stuken.

Daarna kan er gestuukt worden! Onze klusjesman heeft dit voornamelijk met de hand gestuukt. Je moet dus er tegen kunnen dat je een beetje vieze handen krijgt 😉 Om de rondingen te krijgen is met de hand werken beter. Heel arbeidsintensief, maar het wordt dan pas echt mooi.

Stap 6: stukwerk moet drogen….

Een van de lastige stappen voor mij…. Want: wachten. Haha.

Het stucwerk moest een aantal dagen goed drogen. Er was sneldrogend stucmateriaal gebruikt. Dus na een lang weekend was het al droog genoeg.

Uiteraard kon ik het niet laten om alvast wat dingetjes neer te zetten, zoals je kan zien.

Stap 7: verven.

En toen was het tijd voor de verf. Yes! Ik wilde de kast in dezelfde kleur als de muur. Deze hadden we geverfd met Saint Claire kalkverf van betonlook.nl

Dat had ik nog liggen! Dus daar konden we mee aan de slag. Eerst breng je een laag voorstrijkmiddel aan op de net gestuukte muren….

De kalkverf moet je eerst mengen. Je mengt het zakje met de pigment poeder met water. Goed mengen, zodat je echt geen klonten meer hebt! Daarna meng je dit mengsel met de neutrale/witte kalkverf. Ook dat weer goed mengen! En dan kan je deze verf met een blokkwast aanbrengen.

Daarna breng je met een grote blokkwast de kalkverf aan op de muur. Dit is ook best een arbeidsintensief ding. Want er zijn vele vakken natuurlijk in zo’n kast als dit.

Maar dan heb je ook wat.

Dit moet een paar uurtjes drogen.

Stap 8: stylen.

En dan de leukste stap: het stylen kan beginnen! Mijn favoriete bezigheid.

Kijk wat je mooi vindt staan en probeer wat dingen. Het is een beetje werken op gevoel dit, dus ik kan er niet veel over uit leggen. Ik doe wel kleur bij kleur. Dat houdt het een beetje rustig. Maar dit kan ik dus ook over een week weer anders hebben he! Dat is het leuke aan zo’n mooie vakkenkast!

all pictures: @enstijl

Hoop dat dit stappenplan een beetje duidelijkheid geeft! En anders: kan je altijd onze klusjesman via instagram een berichtje sturen! 😉

Liefs, Sanne