Selecteer een pagina
Natuurlijk hebben we ook een beetje cultureel gedaan. Niet te veel, want dat trek ik nooit zo goed. Maar zeker wel een beetje!

Ten eerste: Le Jardin Secret. In een rustig straatje van de souks waar je ook een aantal winkeltjes hebt, is ook een prachtige botanische tuin. Hiervoor moet je wel wat entree betalen (50 dirham, ongeveer 5 euro), maar het is zeker de moeite waard om even naar binnen te gaan. Het is er heerlijk rustig en ze hebben echt bijzondere bomen en planten. Ook zijn er wat schaduwplekken die je wel kan gebruiken als het warm is. Het cafe wat hier zit is mooi en de toiletten zijn schoon (en heel mooi!).

En vergeet de schildpadjes niet!

Wat ik denk dat ook altijd een keertje gebeurd als je voor het eerst Marrakech bezoekt: je wordt altijd een keer misleid en afgezet…. We waren net aangekomen in Marrakech en wilden de stad gaan verkennen. We hadden zeker wel google maps, maar Mari dacht: we lopen gewoon die kant op en dan komen we vanzelf op een gegeven moment op het grote plein. Daarheen lopend werden we al door meerdere mensen aangesproken: “where do you want to go?” “Big square?”. Ja, daar waren we naar op zoek. Maar we waren hier ook voor gewaarschuwd. Als je je de weg laat leiden, gaan ze op een gegeven moment om geld vragen. Dus wij gingen zelf wel zoeken naar de big square. Dachten we. Een uiterst vriendelijke, nette man liep langs ons op weg naar zijn winkeltje. Ondertussen praatte hij met ons, maar op een hele leuke manier. Niks aan de hand dachten wij. “Where do you come from? Welcome! What a nice day it is!”. En toen vertelden we dat we op weg waren naar het grote plein. Opeens liep daar een vriend van hem (suuuuper toevallig) en die kwam toevallig uit het Berber gebied in het Atlas gebergte. Hij wist de weg naar het plein en kon ons ook wel de leerlooierijen laten zien, want toevallig was dit de laatste dag van het leerlooi festival. Nou, wat toevallig!!!! Ik denk dat we 3 kwartier achter die gozer aan zijn gelopen en ik had natuurlijk wel door dat hij om geld zou gaan vragen. Maar misschien ook niet? Hij was zo aardig. Op een gegeven moment bracht hij ons nog naar een andere vriend die ons de leerlooierijen en alle stappen van het leer maken liet zien. Best wel interessant. Toen werden we naar een winkeltje gebracht waar het toch wel echt een beetje de bedoeling was dat we een leren tas kochten (dit dus maar gedaan…. En te veel geld voor betaald) en toen we buiten kwamen zei de man dwingend dat het nu wel tijd was om hem en zijn vriend te gaan betalen voor de rondleiding…. Dus…. Ook maar gedaan. En meteen van geleerd: ze willen je allemaal naar de leerlooierijen brengen. Het is altijd toevallig net de laatste dag van het leerlooi festival! En iedereen weet altijd toevallig precies waar jij heen moet. In het vervolg hebben we dan ook duidelijk (soms twee keer, soms vier keer) NO moeten verkopen aan deze jongens die op elke hoek van de straat klaar staan om je de weg te wijzen. Kijk nooit alsof je verdwaald bent, altijd blijven doorlopen.

Natuurlijk ga je de drukke, overweldigende souks bezoeken om goed souvenirs te shoppen voor thuis! Laat je verbazen hier en geniet van al het moois. Als een soort ekster liep ik hier doorheen. Ik ben dan ook niet met lege handen naar huis gegaan…. Onderhandel altijd. Ze beginnen met een prijs, waar je vaak wel op een derde van kan uitkomen. Blijf lachen maar loop door als ze vervelend worden. Ze vragen altijd om jouw “last price, best price” en houd dan voet bij stuk.
Ga niet meer betalen dan wat je ervoor wil betalen. Over tien dirham moet je dan weer niet zeuren, als je het graag wil hebben, maakt die 1 euro ook niet echt uit…. Raak de producten niet aan, want dan denken ze dat je het sowieso wil kopen. Soms zei ik ook echt lachend “no” als ze de prijs vertelden en liep ik al door. En toen kwamen ze al heel snel terug met een prijs die al wat meer lag bij wat ik zelf in m’n hoofd had.

Op Place des Epices kan je ook goed winkelen. Hier zitten ook een aantal fijne hotspots waar je kan eten en drinken en: er worden natuurlijk kruiden verkocht. Amber blokjes zijn zo fijn om in huis te hebben. Ik nam er dan ook een aantal mee. Dezelfde man liet me een soort kristal ruiken, eucalyptus, zo sterk en meteen was m’n neus open! Wel heel grappig om de verschillende geuren daar zo te ervaren. Ook kan je hier een henna tattoo laten zetten door een van de vrouwen op het plein die ook gehaakte wollen mutsjes verkopen. 
Wat je zeker moet doen: boek een riad in plaats van een grootschalig hotel. Het is altijd lekker rustig in een riad en de sfeer is persoonlijk en daar houd ik zelf erg van. Laat je niet misleiden door de deur, daarachter schuilt een oase van rust die je zeker weten nodig hebt in het drukke, intense Marrakech. 
Waar je zeker naar toe wil, is Jardin Majorelle. Een toeristische trekpleister, dat wel, dus je staat in de rij om een ticket te kopen (70 dirham voor alleen de tuin, een combinatie ticket voor het berber museum en het Yves Saint Laurent museum kost 180 dirham). Maar het is wel een must see. Geweldig groene tuin met cactussen en hoge bamboeplanten en natuurlijk moet je de echte Majorelle Blue kleur een keer in het echt gezien hebben, zodat je weet dat je dit in huis wil! Wij gaan 1 wc in het nieuwe huis Majorelle blauw verven, als een soort aandenken aan Marrakech.

Ook een must do: fotograferen. Het licht in Marrakech is zo mooi en bijzonder. De contrasten zijn hard, dus je ziet de mooiste schaduwen die het weer erg goed doen op de foto.

all pictures: @enstijl
Een zonsondergang bekijken is natuurlijk altijd een goed idee!

Iedereen zegt wel dat je het grote plein Djeema el Fna echt moet zien en ervaren. Ik vind het ok dat ik het gezien heb, maar ik voelde me er niet zo prettig. Het dierenleed (aapjes aan een ketting en de slangen en schildpadjes en roofvogels in veel te kleine hokjes) hielpen hieraan mee. Maar ook de opdringerigheid van de mensen (leek hier nog erger) en de drukte vond ik niet zo fijn. Je hebt het idee dat je elk moment een slang om je nek gegooid kan krijgen en laat ik daar nou net niet zo van houden. Met een bood eromheen kan ook. En als je er moet zijn, loop dan langs de zijkanten. Vanaf hier kan je wel een tuktuk pakken en dat is alweer een hele ervaring opzich!

We hadden heel graag naar Medersa Ben Youssef (een oude koran school) gewild, maar dit was helaas dicht, vanwege renovatie…. Dus ik kan je niet vertellen hoe het daar was. Als het weer open is (2020) zou ik er zeker langs gaan, het schijnt heel erg mooi te zijn….

En ook in het Fotografie Museum zijn we niet geweest. Ook erg zonde, maar niet meer aan toe gekomen.
Houd je hoofd koel en neem af en toe even rust, anders is het niet te doen. Maar je gaat zeker veel ervaringen rijker zijn als je naar Marrakech bent geweest.

Liefs, Sanne