Selecteer een pagina
Jullie willen natuurlijk allemaal weten wat ik heb geshopt in Marrakech? 😉
Nou, een hoop. De souks zijn vol prachtige schatten.

Ik had van tevoren een lijstje gemaakt van wat ik graag wilde kopen en dat is bijna allemaal gelukt.
Niet allemaal…. Niet omdat ik het niet kon vinden, maar ook omdat Bo het na twee dagen in de medina wel echt gehad had met die drukte en we dus niet nog terug zijn gegaan daarna naar de medina. 
De vangst?
– drie kleedjes, waaronder twee beni ouarain kleedjes.
– twee grote berbermanden (voor in de keuken bijvoorbeeld)
– twee gouden zeepschaaltjes
– twee gouden armbanden
– vier gouden onderzettertjes voor onder een koffiekopje
– een grote zonnehoed
– een leren giraffe (zwart/wit) voor op Jip’s kamer
– een tasje voor Jip
– een zeegras lampenkap
– twee beni ouarain poeven 
– een beni kussentje


Ik ben blij met de score.
Ik heb weer goed afgedongen.
Mensen vinden dat vaak een beetje eng en ongemakkelijk.
Ik vind het leuk. Probeer zeker uit te komen op de helft van wat de verkoper eerst zegt. Dat lukt niet altijd hoor. Maar ze noemen eerst hun eerste prijs en die is sowieso veeeel te hoog.
Op een gegeven moment noemde ze mij een “Berber women”, dat schijnt niet zozeer een compliment te zijn, maar betekent dat je goed in handelen bent. Dus ik vond het wel een compliment 😉

Als je van tevoren goed weet wat je zoekt, dan is dat wel handig. Anders wordt je een beetje overspoeld door al het moois wat je ziet en zie je door de bomen het bos niet meer.

Bedenkt van tevoren wat je ongeveer wil betalen ervoor en ga daarmee de onderhandelingen in.
Als ze te opdringerig worden, loop je gewoon verder, glimlach je aardig en dat was het.
“your last price?! Give me better price” heb ik vaak gehoord.
Maar voet bij stuk houden en je komt altijd wel op een bedrag uit waar iedereen tevreden mee is.
Bo wist ook: gewoon doorlopen.
Dat zei hij ook de hele tijd. Dus die leert het ook al.

Ik krijg ook veel de vraag: hoe heb je dat allemaal mee naar huis gekregen? Ik had tickets geboekt bij Transavia dat iedereen 20 kg ruimbagage mee kon nemen en mee terug kon nemen. Op de heenweg hadden we dus spullen mee voor het weeshuis. En voor de terugweg had ik twee grote shoppers (die kocht ik vorig jaar bij ikea voor 9,95 euro per stuk) meegenomen. Daar heb ik alles ingepropt en op het vliegveld toen we weer naar huis gingen heb ik de shoppers laten sealen. Voor extra stevigheid en dan zitten de tassen gewoon goed dicht. Dat kost uiteraard ook weer geld. Dus al met al komen er nog wel kosten bij (extra ruimbagage, de shoppers, het sealen), maar alsnog is het het waard om dit soort mooie spullen daar te kopen. Zeker omdat het gewoon leuk is om het zelf uit te zoeken daar en als souvenir mee terug te nemen.

Vooral Place des Epices vind ik een fijn plein om te shoppen. Ook hebben Bo en ik daar een henna tattoo laten zetten. Aan Place des Epices heb je ook Cafe des Epices, waar je altijd even kunt uitrusten met Marokkaanse thee met uitzicht op het plein.


Ga daar vooral ook even zitten als je vast wil browsen tussen al het moois voor je het gaat kopen. Ook Nomad zit hier, de ingang zit net in een mini straatje naast het plein. Op het plein kan je ook kameleons zien en mini schildpadjes. In kooitjes. Vet zielig allemaal, maar Bo vond het wel tof. De kruiden hier zijn mooi en geweldig. Hier kan je terecht voor de amber blokjes of eucalyptus (puur, 1 keer ruiken en je bent niet meer verkouden….).

De zijstraatjes van het plein zijn tof voor de mooiste kleedjes. Een groot kleed heb ik qua meenemen niet aangedurfd…. Maar een paar kleine exemplaren dus wel. Denk dat ze ongeveer 130 x 80 cm zijn.

Wij zochten nog een kraan voor in het nieuwe huis. Maar die hebben we niet kunnen kopen. Wel gevonden hoor, maar Bo had het op een gegeven moment wel gehad met de souks en het sjouwen achter mama aan. Dus hebben we ook zeker af en toe even rust genomen en zijn we niet al te laat weer terug gegaan naar de riad.

Volgend jaar, als we weer gaan (wil ik in ieder geval….) hoop ik weer wat mooie dingen te scoren. 
Nu ga ik thuis even “soukje” spelen met mijn nieuwe spulletjes. Doei!

Liefs, Sanne