Selecteer een pagina

Jeetje, het was echt een heel karwei: een keuken uitkiezen voor ons nieuwe huis.

De keuken die erin zat toen we het huis kochten, was niet naar onze smaak. Veel mensen vonden dat gek, want het was een prima keuken. Maar echt niet mijn smaak. Het werkblad vond ik niet mooi, de opstelling vond ik erg onhandig en onpraktisch en de frontjes (hoogglans, créme met een vleugje lichtgroen erin) passen nou ook niet echt perse bij mij.

En lelijkheid in huis: daar kan ik niet tegen. Daar wordt ik oprecht verdrietig van. Dus dat moest aangepakt worden. De keuken hebben we niet zomaar in de bouwbak gegooid, maar is opgehaald door een bedrijfje in tweedehands keukens, via marktplaats. Zij kochten hem van ons over en demonteerden de keuken zelf. Handig! En meteen een tip tussendoor: zet de keuken (hoe oud ie ook is….) op marktplaats. Er is altijd wel iemand die interesse heeft. En zo hoef je hem ook niet zelf te slopen, maar wordt dit gewoon gedaan.

We wonen er natuurlijk niet nog, dus het is dan altijd lastig te zeggen hoe een huis aan voelt, hoe het licht binnen komt, wat je favoriete plek zal zijn met het leukste uitzicht in huis. Dit kunnen we nog niet weten. En dat maakt het erg lastig om de plek van de keuken te bepalen. Dus daar ga je al: bepaal waar de keuken moet komen te staan. Toch wel op de begane grond, leek ons het handigste :). Dus daarvan uitgaande waren wij nog niet echt verder.

We gingen namelijk ook twee dragende muren weghalen op de begane grond. 
Dus eigenlijk was het bepalen van de exacte plek voor de keuken 1 grote gok. Natuurlijk pas je en meet je je te pletter. Dat moet ook. Maar alsnog: als ie straks staat: dan pas staat ie en dan kunnen we kijken of de plek zo fijn is als we het nu in ons hoofd hebben.
Voor je naar Superkeukens (echt een top zaak, dus zal het zeker aanraden) gaat, moet je goed weten wat je mooi vindt. Dus speur Pinterest af (hebben wij ook uren gedaan….) en teken zelf hoe je zou willen dat je keuken eruit komt te zien. Maak een moodboard van kleuren en materialen.
Als je de winkel van Superkeukens binnenkomt, zie je namelijk zo ontzettend veel. Dan kan je maar beter alvast weten wat je mooi vindt en wat niet.
Ook is het dus wel handig als je alle maten hebt. Wat heb je nodig aan ruimte in de keuken? Kasten voor servies, glazen, voorraad, pannen, potten, schalen, kruiden, bestek. Je hebt meer nodig dan je in eerste instantie denkt. En een keuken met te weinig bergruimte is gewoon irritant. Dus: houd dat altijd in het achterhoofd. Je kan wel alleen een eiland willen, maar als je daar eigenlijk geen plek voor hebt en je hebt meer ruimte nodig voor je spullen, denk dan even out of the box en verzin er toch nog wat kasten bij.

Hier komt onze keuken te staan, maar we wisten eerst (tijdens het bestellen van de keuken) niet precies hoe deze ruimte eruit zou komen te zien na de verbouwing. Dus dat was wat lastig.
Als je bij Superkeukens bent: laat je goed inlichten over alle mogelijkheden. Gas gaat er binnenkort toch echt uit, dus ze zullen je een inductiekookplaat aanraden. Ik zou dat ook doen. Gaan wij ook weer doen. Ik was eerst een beetje huiverig over op inductie koken, maar dat hoeft echt niet. Het is heel fijn juist en veilig en wel zo makkelijk met schoonmaken ook. Qua apparatuur is er sowieso echt veel mogelijk. Allerlei handige snufjes (zoals een koelkast die vanzelf dicht gaat als je hem per ongeluk niet goed dicht hebt gedaan….) en kleuren en merken. Dus daarvoor geldt ook weer:

– bedenk je goed wat je echt nodig hebt.
Kook je eigenlijk zelf niet heel vaak en uitgebreid, dan is een oven en zeker een magnetron misschien wel erg handig. Ben je wel echt een keukenprinses en houd je van gezond eten, dan is een stoomoven een uitkomst wellicht?

Waar je allemaal niet over na moet denken: waar moeten de stopcontacten komen? Verzonken in het blad? In de wand? En hoeveel stopcontacten hebben we nodig? Waar komt de koelkast? En willen we ook een vriezer? Willen we de afzuigkap in het zicht of liever een model dat weggewerkt kan worden in het plafond? Pfff…. En toen was ik dus nog niet eens bij het kiezen van de frontjes, het werkblad, de grepen….
Het is echt heeeeel veel informatie.
Dus wees daar op voorbereid.
Ik sprak laatst iemand en die kreeg het Spaans benauwd als hij dacht aan de eerste afspraak bij de keukenzaak. En dat kan ik me best wel voorstellen.

Ik maakte vlogs van het hele proces en die zijn binnenkort allemaal te zien op mijn youtube kanaal. Er staan er al twee online, die kan je HIER en HIER bekijken.

Ook laat ik jullie binnenkort uiteraard meer zien over hoe de keuken geworden is!

Liefs, Sanne