Selecteer een pagina

Kan het tegenwoordig eigenlijk nog wel? Een fikkie stoken in huis?

Veel mensen zijn er op tegen en het is ook niet heel goed voor het milieu. Ook is het ongezond. Mensen met astma en long klachten kunnen er veel last van hebben.
We hebben navraag bij de buren gedaan, hoeveel last ze hadden van de rook toen de vorige bewoners van ons nieuwe huis de haard aan hadden. Die merkten er weinig van.

Maar je wil natuurlijk niet zomaar domweg stoken.

Ondanks de nadelen blijf ik het geweldig vinden: een haar of houtkachel in huis…. We zaten wel echt te twijfelen. Maar in het nieuwe huis zat een houtkachel met een prachtige schouw eromheen. En dat wilden we eigenlijk wel zo houden. De kachel die erin zat hebben we eruit gehaald en we hebben nu gekozen voor een nieuwe houtkachel op maat die een heel hoog rendement heeft. En een hele hoge verbrandingsgraad. Dat is beter voor het milieu en hopelijk ook weer voor onze portemonnee. Dus minder houtverbruik, minder hoge stookkosten en minimale uitstoot.

Door in de winter te stoken, scheelt dat weer met de rest van de verwarming die je moet aan doen in huis.

Daarnaast brandt deze kachel al het hout op. Ook houden we het onderhoud goed bij door eens in de zoveel tijd een schoorsteenveger te laten komen.
Dat moet ook, elk jaar, voor de verzekering. Dus houd dit goed bij!

Je kan deze site in de gaten houden. Deze geeft aan of de omstandigheden om te stoken ok zijn.

Als het wordt afgeraden, moet je de haard even uit laten voor die dag.
Je kan je hier ook aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je een mailtje als je niet mag stoken. Erg handig!

Ik moet zeggen dat ik bijna elke avond de haard aan heb…. Het is echt een aanwinst voor in huis. Nieuwe ritueel is: Jip om 18.30 uur naar bed en dan de kachel aan maken samen met Bo en even een half uurtje chillen bij het vuur samen met hem voor hij naar bed moet. Erg relaxed en gezellig.

Liefs, Sanne