Selecteer een pagina
We gooien met z’n allen behoorlijk wat weg. Wij ook…. Het is slecht, maar wel waar. Om te beginnen met de korstjes van het brood van de kinderen. Dat eten ze op de een of andere manier nog steeds niet op. Dan is er ook nog wel eens iets over datum. Ver over datum. Waardoor we het echt niet meer kunnen eten. Gewoon heel zonde! 

We leven in een wegwerpcultuur. Alles is zo makkelijk weer opnieuw (niet te duur) aan te schaffen. Daar gaan we veel te makkelijk van denken. 
Ik in ieder geval wel.

In de week tegen voedselverspilling gaan we dit tegen. Ik ben bezig met een dieet, dus ik probeer daar mijn lifestyle al drastisch te veranderen. Dat kan ook op het gebied van verspilling!
Dus: aan de slag!

Van 30 september tot 6 oktober wordt de week tegen voedselverspilling georganiseerd. Dit om bewustzijn te creëren voor wat we allemaal verspillen.

Tips:

  1. Check je voorraad. Wat moet eerst op?
  2. Maak een planning en boodschappenlijst.
  3. Kook precies genoeg.
  4. Gebruik je zintuigen bij de THT datum. Kijk, ruik en proef!
  5. Zet je koelkast op 4ºC.
  6. Weet waar je eten het best bewaart.
Een tip voor dat oude brood (altijd blijft er 1 boterham en het korstje over….): wentelteefjes maken voor de kinderen! Wentelteefjes waren vroeger al mijn lievelings en ik moet toegeven: er is weinig eten dat mij instant zo happy maakt.
Dus mix een ei en het laatste restje melk en strooi een beetje kaneel erdoorheen. Doop het oude brood erin en laat het goed zompig worden. Daarna bak je ze, in de pan, tot ze goudbruin zijn. Serveer met een beetje poedersuiker en rode vruchten (waarvan je de rest in de vriezer kan laten). Lekker joh!

pictures: @enstijl

Gebruik houdbare melk voor de cappuccino thuis. Dat schuimt ook nog eens beter en je hoeft niet steeds een half melkpak weg te gooien. Deze houdbare melk kan je ook goed gebruiken bij die bovenstaande wentelteefjes of in de pannenkoeken!

Ik heb deze week eens even gekeken naar de restjes en dat zijn er behoorlijk wat. Afgelopen zondag hebben we eten besteld. De volgende dag is dat nog steeds lekker als lunch. Dus gooi dat ook zeker niet weg!

Als je eten in de koelkast hebt, dat nog maar een paar dagen goed is, kan je het beter in de vriezer leggen. Zeker als je al weet dat je de komende avond wat anders op de planning had staan. Zo hoef je het niet weg te gooien en kan het nog eventjes langer mee!

De app: “verspillingsvrijecoach” helpt je bij deze nieuwe lifestyle. Je kan hier bijhouden wat je kan bewaren in plaats van weggooien en er staan allerlei handige tips in.

Ga je ook aan de slag?
Liefs, Sanne