Selecteer een pagina

Ik ging binnenkijken in een oude parfumfabriek. Jawel. Een oude parfumfabriek in Zaandam. Ik ben gek op dit soort oude panden met een historie. De hoge plafonds die je vaak vindt in dit soort huizen en de speelse, net even anders dan anders indeling: heel tof! Dus ik was blij verrast toen ik binnen kwam bij Soesja, die hier woont met haar zoontje Jonah (2 jaar).

Ze woont hier sinds november 2022, dus nog niet zo lang. En er moet nog het een en ander gebeuren, vertelt ze. Maar hoe het nu al is, is al erg tof! “Een grote ruimte staat gelijk aan veel werk. daar kom ik elke week met de schoonmaak ook weer achter 😉 Het is vooral dat initieel simpele handelingen als schilderen enzo, veel meer tijd kosten als je muren van 5 meter hoog schildert. In geloof zelf echt in de ziel en energie van een huis en daarmee in Feng Shui, dus toen ik hier ging wonen heb ik zoveel mogelijk alles zelf (met wat hulp) proberen te doen. Een huis voelt pas als jouw huis als je er veel liefde en hard werk in hebt gestopt en alle muren, ramen en de vloer een keer hebt aangeraakt, gepoetst of geschilderd”, zegt Soesja.

De woonkamer heeft voor een deel een heel hoog plafond. Dus raambekleding was wel even een ding. Ze heeft onlangs mooie stof uitgezocht en de gordijnen worden op maat gemaakt voor deze hoogte. In de woonkamer kan ook optimaal gespeeld worden door haar zoontje. Ze hangt vaak een hangstoel op of zet de glijbaan neer (zoals je kan zien). Ook kan er straks gefietst worden. Zo’n (speels) huis moet het zijn en is het ook zeker.

Dit huis is echt mijn grootste woon wens die in vervulling is gegaan en daar ben ik me elke dag weer gewist van. Ik hoop dat ik hier over tien jaar nog steeds met veel plezier woon tussen al mijn verzamelingen en herinneringen en een interieur dat inmiddels tot een hoogtepunt is geëvalueerd. Niks is zo veranderlijk als de mens en het leven en met nu twee benen in een nieuw hoofdstuk ligt de toekomst nog helemaal open voor mij, voor ons”.

De plantjes zijn een project van de moeder van Soesja. Zij weet er veel vanaf. Soesja heeft minder groene vingers. Maar als er iets is met 1 van de planten, gaan ze gewoon even “langs haar moeder” om extra voor gezorgd te worden.


Jonah’s kamertje moet ook nog wat worden, maar voor slaapt hij toch nog gezellig bij mama in bed. Wel zo knus! Het bed is heerlijk ruim en een knus hoekje geworden op de vide etage (de eerste verdieping). “Echt een fijne en belangrijke plek voor ons om tot rust te komen. De slaapkamer was altijd de plek die het minste aandacht kreeg in mijn vorige huizen, maar nu heb ik bewust een fijn nestje van gemaakt en nu voel ik ook pas wat voor meerwaarde dat heeft”.

Zo heeft ze nog een aantal plannen voor dit huis (een mooie kastenwand maken) en nog een spiegel naast de trap, waar ze iets mee wil. Ze moeten nog even goed aarden in dit huis, maar dat lukt voor een heel groot deel al goed. Op de eerste etage schildert Soesja ook en werkt ze aan haar kinderboek.

De keuken is simpel (zegt Soesja zelf) maar voldoet zeker en is ook een van haar favoriete plekken in huis. Omdat hier lekker wordt gekookt en gegeten en zo herinneringen worden gemaakt met familie en vrienden.
Wel echt bijzonder om in een pand te wonen met zoveel historie. Soesja denkt dan ook dat ze hier nog wel een tijdje blijft.

pictures: @enstijl

Bedankt voor je gastvrijheid Soesja en heel veel succes met het maken van het kinderboek waar je mee bezig bent! Wordt vast en zeker prachtig!

Liefs, Sanne