Selecteer een pagina

Dat klinkt niet zo gezellig: wonen in een oud slachthuis. Maar dat blijkt het toch wel degelijk te zijn! Wat een te gek huis zit er verscholen achter de mooie ruit in een van de leuke Haarlemse straatjes. Door deze straat liep ik altijd vanuit ons huis (waar we ooit woonden) als ik de stad in liep en ik ben dus vaak langs dit mooie pand gelopen. Dan zag ik altijd mooie kunst hangen en soms spiekte ik even naar binnen, want ik dacht altijd al dat er een mooi huis achter verscholen zat. En ja hoor: dat is ook echt het geval.

Lees vooral deze hele blogpost door, want het zit vol verrassingen dit huis…. Dat kan ik je alvast vertellen.


Marjan en Kasper en Kato (11 jaar) wonen hier nu 12 jaar.

Daarvoor woonden ze in Amsterdam-Noord, maar toch hebben ze er op een gegeven moment voor gekozen dat te verruilen voor Haarlem. Deze oude slagerij was al in vele slagersfamilies geweest en was puur een bovenwoning met een slagerij eronder toen ze het kochten. Ze hebben een tijd boven gewoond. De verbouwing heeft ongeveer drie jaar geduurd namelijk….


Tijdens de verbouwing werd Marjan zwanger, dus hoogzwanger heeft ze nog muren geverfd in dit huis…. Heel bijzonder natuurlijk dat ze zoveel zelf hebben gedaan. Ook dat maakt dit huis heel eigen.

Bij binnenkomst heb je meteen het wow-effect. Dat was in ieder geval wat ik meteen hardop zei…. De prachtige trap met een stukje beton en het staal, glas en hout met de bakstenen muur…. De piano daaronder…. Wow.
De vloer is een zand cement vloer. Prachtig en heel praktisch en budgetvriendelijk!

Ook de donkere muren bij de entree zijn lekker dramatisch, maar prachtig. Ik houd daar wel van!
Het is een heel apart, speels huis met een zeker niet alledaagse indeling. Vanuit de hal/de entree kan je alle kanten op. Als je naar links gaat kan je op twee manier in de keuken komen. Een fijne woonkeuken met een prachtige grote eettafel. Die komt uit een krakerspand een stukje verderop in de straat en hebben ze zelf bewerkt met een dikke laag epoxy. 

Daar achter de keuken loopt een trap naar de eerste verdieping, maar dus ook de trap bij de entree leidt je naar boven.

Marjan runt B&B Studio Koning. “Veel werk, maar ontzettend leuk om te doen”. Daar zo meteen meer over….

Zie je dit raampje? Dat was vroeger het kamertje van de knecht. Hij kon daar met een ladder alleen komen en sliep daar dan. 

Nu is het een klein kamertje geworden waar de oude trap uit de kelder naar toe gaat. Een klein kamertje waar getekend en geknutseld wordt en waar heel veel staat opgeslagen.

Uitzicht vanuit het kleine kamertje naar de trap. Hoi Marjan!

Vanuit het kamertje heb je verschillende doorkijkjes. Waaronder dit doorkijkje naar de keuken. Zo leuk gedaan!

Maar je kan dus ook vanuit de centrale trap naar boven.

De woonkamer bevindt zich dus op de eerste verdieping. Hier staat de prachtige togo stoel te schitteren in cognackleurig leer….

Dit kiekje naar beneden….

De trap op naar de volgende verdieping!

Vanaf de trap is echt zo veel te zien. Te gek! Dit is echt het centrale punt van dit bijzondere huis.

Op de bovenste verdieping bevinden zich de slaapkamers en een logeerkamer.

Dit is de slaapkamer van dochter Kato. Waar ook de kat regelmatig slaapt….

De logeerkamer:

En toch nog even de trap weer af naar beneden. Want ik had gezien dat je in de entree ook naar rechts kon!

Herkennen jullie de togo bank waar Marjan op zit? Die heeft zij van mij overgenomen! Zo ken ik Marjan en zo raakten we aan de praat over interieur en ook haar huis.


Marjan hangt altijd kunst op van verschillende kunstenaars in de “etalage” van het huis. Veel mensen lopen daar langs en zien op die manier de kunst. Zo heeft ze ook al eens wat werken verkocht voor de kunstenaars. Een heel leuk idee!

Ik loop even Marjan achterna naar de tuin….

Een enorme tuin, zeker voor midden in de stad! Geweldig, maar op deze druilerige herfstdag was dat niet echt vast te leggen.


Maar dan komen we bij de verrassing van dit huis. Een van de vele verrassingen eigenlijk. De twee studio appartementen: de B&B. Studio Koning ligt midden in het centrum van Haarlem en is een te gekke plek voor een weekendje weg om Haarlem en omstreken (het strand, de duinen, de natuur en Amsterdam) te ontdekken.

Hier hebben ze ook weer alles zelf gedaan qua klussen. Heel tof om te zien!

De andere studio:

all pictures: @enstijl

En wat is nou zo leuk? Jij kan een nachtje weg in Studio Koning winnen! Jeeh! De actie verloopt via instagram, dus neem snel een kijkje op mijn feed en die van Studio Koning en doe mee!

Succes met de winactie! En Marjan: onwijs bedankt voor de gastvrijheid!

Liefs, Sanne