Selecteer een pagina
Ik ging laatst binnenkijken bij een heuse “foodie”. En niet zomaar eentje: eentje met meer dan 100.000 volgers op instagram en al twee boeken in de winkels! Een echte influencer dus! Haar avocado roosjes zijn mega populair en inmiddels beroemd en ja: ook ik heb geprobeerd het na te maken. Dat mislukte groots…. Maar toch! Ik heb nu het boek, dus oefenen zal ik!

Ik heb het dus over Colette Dike van Fooddeco.


Wij hebben bij elkaar op de middelbare school gezeten en zodoende ben ik haar altijd een beetje blijven volgen. Ook toen ze “beroemd” werd natuurlijk. 

Wie: Colette (32), Jochem (34), dochter Mae (4) en dochter Olivia (1).


Haar huis, waar ze woont met vriend Jochem en dochters: staat in Bloemendaal. Dat is wel even wat anders dan hartje Amsterdam waar ze eerst woonden…. 

“Jullie hebben hartje Amsterdam, aan de grachten, verruild voor het wat saaiere Bloemendaalse dorp. Wat was de voornaamste reden?”

“Mae, onze oudste dochter, begon te lopen en wonen aan de gracht in het centrum van Adam was wat druk.
Ik was in verwachting van onze tweede en wilde ook graag een tuin. We hadden een dakterras, maar dat is toch anders. Wij zijn allebei opgegroeid in Bloemendaal (en omgeving) en wilde altijd terug en toen kwam ‘Het Boekendaaltje’ te koop. Midden in het dorp van Bloemendaal met de gezellige drukte van de lokale kroeg en alle winkels om de hoek”.

“Vind je het hier dus nu niet te saai?”

“Het is hier alles behalve saai! In Amsterdam woonde we in een achterhuis. Prachtig en heerlijk rustig. Hier heb ik bijna dagelijks nog klanten voor ‘Het Boekendaaltje’ (je kan bij mij natuurlijk wel nog een van mijn eigen kookboeken kopen!), is het een heerlijke in en uitloop van familie en vrienden, strand om de hoek en Haarlem is natuurlijk een van DE steden op culi gebied! Dus nee, niet saai en met het station binnen loopafstand ben ik ook zo weer terug in ‘de grote stad’. Maar na een Amsterdam uitje ben ik toch altijd erg blij om weer terug te zijn in het mooie, schone en ‘rustigere’ Bloemendaal”.

“Vind je koken nog wel leuk, als het ook voor je werk steeds maar moet?”

“Koken is naast mijn werk ook echt mijn allergrootste hobby en geeft mij zoveel energie en rust tegelijkertijd. Ik word er helemaal happy van en vind het heerlijk om mensen te verzorgen door allerlei lekkers te serveren. Ik heb ook altijd wat te eten in huis en er wordt door familie en vrienden ook regelmatig een hapje afgehaald of meegegeten”.

“Heb je een cursus of opleiding gedaan voor je prachtige fotografie?”

“Ik heb geen cursus gevolgd, maar vooral heel erg veel geoefend en ik denk doordat ik zelf ook alles maak en de styling doe, ook precies weet hoe ik het in beeld wil hebben. Dat is wel een voordeel. Doordat ik jaren voor een van de grootste Nederlandse uitgevers (in de woonbladen) heb gewerkt, heb ik ook wel wat gevoel voor beeld ontwikkeld, denk ik”.

“Wat vind je het leukste aan het zijn van een “influencer”, ook al is dat een vrij stom woord….?”

“Het inspireren van mensen en ervoor zorgen dat iedereen met kleine trucjes en/of inspiratie zijn eigen gerechten er net even (op een makkelijke manier!) mooier uit kan laten zien. Op Instagram is het leuk om te zien hoe mensen reageren op je posts, dat vind ik wel heel leuk aan social. In het bijzonder aan Instagram want dat is natuurlijk heel beeld georiënteerd. 
Ik zie veel gerechten van Fooddeco voorbij komen, zo wordt bijvoorbeeld de “avocado burger bun” en de “avocado garden” veel nagemaakt en gepost. Beide gerechten worden zelfs over de hele wereld in restaurants geserveerd! Dat is natuurlijk super leuk om te zien. 

De avocado proposal was ook een bijzondere ‘viral’. Ik kreeg persverzoeken van over de hele wereld (van Voque en Cosmopolitan tot Daily mail en The Financial Times) en de post is denk ik mijn meest populaire ooit. Met ruim 11.000 likes en ruim 2500 comments. 

“Is het soms lastig dat je huis ook je werkplek is?”

“Dat is zeker soms lastig, maar werkdagen probeer ik wel echt in te richten als pure werkdagen. 
Daarom zorg ik er meestal voor dat er geen huishoudelijke klusjes op de loer liggen. 
Want het is natuurlijk heel verleidelijk om toch net ook nog even e.e.a. op te ruimen of te wassen. 

Uiteindelijk is het juist heel fijn, alles heb ik in de buurt en voelt vertrouwd. Daarbij is de studio ruimte ook echt voor ons ingericht als werkplek. De keuken van SieMatic is geweldig en het is heerlijk om alles dubbel te hebben: dubbele afwasmachines kan ik trouwens iedereen aanraden! 
Ik ben zo blij met de keuken die zo enorm fotogeniek is (van de afzuigkap van Wave Fashion for Kitchen, pitten van PITT Cooking tot de werkbladen en prachtige apparatuur van Gaggenau) dat ik het heerlijk vind om er te werken. Ook ben ik dol op marmer en ben ik blij dat ik dat op deze manier in de studio heb kunnen verwerken. Ook marmer is natuurlijk heel fotogeniek en zie je veel voorbij komen op Instagram”.

“Waar zie je jezelf over tien jaar wonen?”

“Over 10 jaar wonen wij zeker nog in Bloemendaal!”. 

“Wordt je wel eens herkend op straat als fooddeco?”

“Ik word niet heel regelmatig herkend maar soms wel, als er bijvoorbeeld net een grote publicatie is geweest (bijvoorbeeld zoals net in Allerhande), dan wel meer. Ik plaats ook niet heel veel beeld van mijzelf, maar als wij straks meer met video & vloggen gaan doen zie je me natuurlijk wel meer voorbij komen”. 


“Ga je ooit weer terug naar Amsterdam denk je?”

“Amsterdam is te gek maar ik heb er heel lang gewoond (jaar of 14), enorm naar mijn zin gehad maar voorlopig niet terug hoor. Ik ben er nog heel veel met vrienden en voor afspraken, reviews en pers uitjes etcetera. Maar altijd fijn om weer thuis te zijn. Ook vind ik het met kinderen niet fijn in Amsterdam. Er zijn uitzonderingen, in een hele dikke villa ergens rustig aan het Vondelpark bijvoorbeeld ;-). Zelf zijn wij heel happy opgegroeid in deze omgeving en dat gun ik onze kids ook!”

Voor nu woont het jonge gezin hier dus geweldig. In een vrij verborgen huis aan de dorpsstraat in Bloemendaal staat dit speciale, bijzondere pand. Het huis moest behoorlijk worden aangepakt, toen ze hier kwamen wonen. En nog steeds zijn er dingen niet af en in progress. Toen ik er was werd er hard aan de tuin gewerkt en aan bepaalde kamers boven moest de laatste hand ook nog gelegd worden. Maar wat een ruimte! Wat fijn! Colette en vriend Jochem vroegen hulp aan styliste Linda Pijper (@_makerhome) voor de inrichting van hun mooie huis.

Mijn favoriet in het mooie huis van Colette is de keuken. De waanzinnige woonkeuken van SieMatic is zo mooi, handig en professioneel. Echt een “grote mensen huis” zo. En de plek waar Colette ook al haar fotografie doet.

Er moet natuurlijk ook lekker getafeld worden:
Het huis heeft eigenlijk twee verschillende zithoeken. Wat een luxe: willen we tv kijken of lekker naar de haard staren?

De kinderkamers zijn schattig ingericht met elk een ander kleurenschema. De giraffe is van Melissa and Doug, verkrijgbaar via bol.com.

En in de masterbedroom hebben ze een prachtige muur met vlakken gemaakt:
De tuin bestond ook verschillende niveaus, maar die hebben ze glad getrokken zodat het 1 niveau nu ongeveer is. De tuin wordt vast ook echt prachtig! Het plaatsje voor het huis wordt nu als tuin gebruikt en dat is meer dan prima! 

all pictures: @enstijl
Het boek van Fooddeco kan je dus winnen! 
Ik mag maar liefst drie exemplaren weggeven namens Fooddeco en dat betekent dus voor drie mensen: aan de bak in de keuken! Want hoe je het ook wendt of keert, dit ga je proberen na te maken. Alle gerechtjes! 

Volg @enstijl en @fooddeco op instagram en tag onder de foto die ik daar deel een echte avocado-lover! Die kennen we allemaal wel toch?!

Succes!

Liefs, Sanne